Utan utmaningar och motstånd sker ingen förändring

Rebecka Janols, innovationsledare, Umeå kommun: Projektledning och innovationsledning följer olika logiker och arbetssätt.

Komplexa utmaningar kan inte lösas med enstaka innovationsprojekt. Se på medarbetarnas drivkrafter och ta vara på dem, främja samarbeten kring komplexa utmaningar och stora omställningar. Undersök vad motståndet handlar om, det finns sällan perfekta förutsättningar.

- Samtidigt som vi tar ut en strategisk riktning för kommunens utveckling och utbildar chefer och medarbetare i att driva förändring gäller det att hela till fråga sig: För vem gör vi det här? För vem är det bra? Säger Rebecka Janols.

Hon blev en av finalisterna för priset Årets innovationsledare i offentlig sektor, som delas ut av yrkesföreningen Innovationsledarna, Vinnova och RISE. Hon uppmärksammas för sitt systematiska arbete för att stärka omställningsförmågan i Umeå kommun, bland annat genom utbildningsprogram för medarbetare i att leda och genomföra innovationsprojekt.

I motiveringen står att ”Rebecka har en fantastisk förmåga att kombinera ledarskap, strategiskt tänkande och har en passion för förbättring till att inspirera medskapare att vara öppna för nya sätt att arbeta och möta de komplexa samhällsutmaningar vi står inför.” 

- Det är lätt att tänka att innovation är en ny produkt, men som innovationsledare i offentlig sektor handlar det snarare om att bidra till de större systemomställningar som behövs för att klara vårt uppdrag. Vi står inför stora utmaningar med allt fler äldre, kompetensförsörjning, tillväxt och klimat.

Vi måste lyfta vikten av ledarskap, av att våga testa, av ett annat sätt se på medarbetarnas drivkrafter och ta vara på dem, säger Rebecka Janols.

Vi måste lyfta vikten av ledarskap, av att våga testa, av ett annat sätt se på medarbetarnas drivkrafter och ta vara på dem, säger Rebecka Janols.

Låt motståndet visa vägen

- Jag går igång på att det är komplext och svårt, och att hela tiden reflektera över resultatet av det vi testat, hur arbetssätten fungerade och hur mottagandet blev. Varför gick vissa delar inte som vi tänkt? Hur kan vi justera det? säger Rebecka Janols.

Utan utmaningar och motstånd sker ingen förändring, så man måste gilla utmaningar för att vara innovationsledare, menar Rebecka Janols.

- Vi brukar säga ”låt motståndet visa vägen”.

Projektledning och innovationsledning olika logiker

Rebecka Janols tycker att det är bra att rollen innovationsledare lyfts och synliggörs alltmer.

Jag är inte den som sitter på alla idéer

- Själv växte jag in i rollen och när jag väl fick höra talas om rollbeskrivningen som yrkesföreningen Innovationsledarna tagit fram, så stämde det bra med mitt sätt att arbeta.

Hon tycker att det känns bra att kunna hänvisa till en definierad roll, men tycker sig också se att allt fler kallar sig innovationsledare trots att de fortsätter att arbeta enligt mer traditionell projekt- eller processledning.

- Rollbeskrivningen är visserligen öppen för att jobba som innovationsledare på olika sätt och det tycker jag är bra, men det är trots allt så att projektledning och innovationsledning följer olika logiker och olika arbetssätt.

I innovationsarbete handlar det initialt om att förstå behoven i grunden och att testa sig fram och justera vartefter, att undersöka vad som kan skapa värde.

- Det handlar om att arbeta iterativt för att inte slösa tid, pengar och andra resurser genom att gå i en viss riktning i säg tre år för att sedan stå med en lösning som inte kanske går att införa i verksamheten, säger Rebecka Janols.

Jag är inte den som sitter på alla idéer

Idéerna är värdefulla om de blir nyttiggjorda, påpekar hon och tillägger att det krävs en kulturförändring för att nå dit.

- Med de stora samhällsutmaningar vi har behövs ju förflyttningar av hela organisationen utifrån en helhetsbild och en tydlig riktning om vart vi vill. Det krävs många droppar små och räcker inte med ett enda fantastiskt innovationsinitiativ.

Erika Bellander | Birgitta Edberg
Läs artikeln i sin helhet på
Motivation.se

Birgitta Edberg