Systemförändring kräver nya former av ledarskap
Om vi ska frigöra Sveriges samlade utvecklingskraft behöver vi omdefiniera ledarskapets roll i innovation - liksom synen på vad innovation är för något. Vi behöver tänka mer som ekologer, inte ingenjörer – där ledarskapets fokus ligger på att kultivera snarare än att kontrollera, att skapa miljöer där kreativitet och nya idéer kan växa fram organiskt.
Daniel Boqvist, Stamphill Innovation, Årets Innovationsledare offentlig sektor hjälper offentlig sektor, företag och NGO:s att driva förändring i komplexa system som kräver samverkan.
- Det är lätt att tro att innovation är något som kan paketeras som en färdig lösning. Vi behöver förändra det synsättet. Jag förespråkar en djupare förståelse för innovation som ett komplext och dynamiskt fenomen, snarare än en linjär process som kan styras och kontrolleras, säger Daniel Boqvist.
Fokuserar på tillit och komplexa system
Som innovationsledare verkar han i mellanrummen mellan olika sektorer, branscher och kompetensområden med fokus på att identifiera synergier som har potential att skapa värde på systemnivå.
Att se utmaningar som en del av ett större system öppnar upp för innovativa möjligheter.
Daniel Boqvist, Årets Innovationsledare offentlig sektor.
- Jag behöver kunna se förbi traditionella organisatoriska gränser och istället undersöka hur olika aktörer, med sina unika styrkor och perspektiv, kan integreras i större, värdeskapande ekosystem, säger Daniel Boqvist. Innovationsledarpriset lyfter fram hans ledarskap inom Automation Region, en oberoende samarbetsarena för att bana väg för automationslösrningar i världsklass..
Vilken är då den största utmaningen för att det ska lyckas?
- Motsägelsefullt nog så är det framgång i mindre skala. När organisationer optimerar sina processer blir de ofta mindre benägna att delta i systemövergripande förändringar. Det är som att de blir fångar i sina egna framgångsmodeller, säger han.
En annan utmaning är att systeminnovation kräver långsiktighet, medan många organisationer styrs av kvartalsrapporter och årliga budgetar. Det kräver ett särskilt ledarskap att hålla siktet på horisonten samtidigt som man levererar värde på kortare sikt.
- Det också utmanande att skapa och upprätthålla tillit mellan olika aktörer. När vi arbetar med systemförändring måste alla inblandade vara villiga att dela både risker och möjligheter.
Det finns en särskild tillfredsställelse i att hjälpa eldsjälar att upptäcka möjligheter de inte visste fanns, genom att se sig själva som del av något större, menar Daniel Boqvist.
- Varje dag får jag möta människor som brinner för att skapa positiv förändring, men som kanske saknar verktygen eller nätverken för att förverkliga sina visioner. Det är otroligt givande.
Paradigmskifte ställer nya krav på innovationsledare
Hur ser han då på professionalisering av innovationsledaryrket? Daniel Boqvist menar att vi befinner oss i ett paradigmskifte där innovationsledning utvecklas från att vara projektbaserat till ett systemiskt perspektiv.
- Det handlar inte längre bara om att leda innovationsprojekt, utan om att organisera och leda för samhällsförändring. Det här ställer nya krav på både utbildning och praktik inom fältet.
Samhället behöver innovationsledare som kan kombinera teknisk förståelse med förmågan att se och aktivera nya icke-linjära samband.
- Samtidigt ser vi hur fältet mognar genom framväxten av professionella nätverk, standarder och certifieringar. Det är viktigt för att bygga legitimitet och säkerställa kvalitet, men vi måste vara vaksamma så att vi inte skapar nya stuprör i processen, säger Daniel och tillägger:
- Den verkliga professionaliseringen handlar nog om att utveckla förmågan att leda komplext förändringsarbete.
Birgitta Edberg
Läs artikeln i sin helhet på Motivation.se