Innovation är en lagsport
Innovationsledning har många likheter med en personlig tränare, det handlar om att utmana vanor för att stärka innovationsförmågan i organisationens. Innovation är en lagsport som behöver struktur, gemensamma begrepp och en hållbar riktning. Innovationsstandarden ger trygga ramar.
- Jag vill att Sverige ska få ännu bättre förutsättningar för en mer innovativ nation, därför engagerar jag mig i Innovationsledarna och leder kunskapsnoder i hela landet.
Erika Sjödin, innovationsledare på Bolagsverket har precis anlitat en personlig tränare. PT:en gör träningen personlig och hållbar. Målet är att bli starkare och snabbare, genom att tänka på flera olika många dimensioner för att olika kroppen ska hänga med och för att inte få skador.
- Jag brukar ofta tänka att min roll som innovationsledare kan liknas vid en PT många gånger. En innovationsledare ska stärka sin organisations innovationsförmåga och utmana sättet att tänka för att ta större och rätt steg mot visionen. Att skapa hållbara lösningar!
Erika beskriver innovationsledare-rollen: ”Mitt jobb går i stora penseldrag ut på att utmana och få andra att tänka nytt och på annorlunda sätt för att göra det som är bäst för oss. Det gäller att hitta strukturer för hur detta sker på bästa sätt och det känns så bra att vi har en standard för innovationsledning att luta oss mot.”
- Jag tar gärna ett innovationsparaply under vilket vi kan lägga allt ifrån ständigt förbättringsarbete till distruptiv innovation. För mig så har det tankesättet bara lett till fördelar för att avdramatisera förbättrings- och förändringsstegen mot framtiden. Då kan vi få alla medarbetare ombord. I det arbetet kan vi faktiskt sänka den strategiska risken, framhåller Erika Sjödin.
Innovation är en lagsport
- Jag brukar också ofta säga att innovation är en lagsport. Det innebär att vi inte kan sitta avdelningsvis eller företagsvis och tänka nytt och framåt utan vi måste tänka tillsammans för att lösa de riktigt stora utmaningarna. För mig är en annan viktig hjärtefråga om det finns ett tillräckligt framtidsdrivet perspektiv i allt det vi utmanar oss kring.
Förutom innovationsledare så kallar Erika sig även strateg och ser framtidsdriven innovation som en väldig bra metodik för hållbar utveckling.
- Det innebär att vi måste utmana våra initiativ med om det går det i linje med det vi BÖR göra istället för VILL göra. Oftast jobbar företag utifrån det som är mer eller mindre bekant för oss och i vår närhet – vi måste bli ännu bättre på att förstå framtiden tillsammans!
Att föreställa sig framtiden tillsammans är ett bra verktyg för att få en bättre samsyn genom hela verksamheten och prioriteringar/finansiering följer därefter.
- Själv har jag den senaste tiden bl.a. genomfört en framtidsdriven design sprint där vi på Bolagsverket involverade många externa i arbetet för att vända och vrida på våra perspektiv. Gruppen var fantastisk och resultaten blev riktigt intressanta och har väckt intresse hos andra myndigheter, banker, kommuner m.m.
Innovation on demand
Erika vill få fler att kunna facilitera och leda innovationsarbete och har utvecklat ett koncept som hon kallar ”Innovationflix” (Innovation on demand). På sikt ska det bli inspelade minikurser och föreläsningar om innovation som kan hjälpa vem som helst att när som helst leda en grupp på egen hand. Scaled Agile Framework (SAFe) har hjälpt Erika att hitta kadens i arbetssättet för att få ihop organisationen i innovationsarbetet och planerar för en kvartalsvis återkommande innovationsvecka under respektive (Innovations- och planerings) IP-sprint som det kallas. Erika säger: ”Jag gillar att integrera olika ramverk för att få ihop den bästa lösningen för en organisation. Plocka guldkornen och anpassa dem till din unika situation! Då får vi resultat! ”
- Jag vill att Sverige ska få ännu bättre förutsättningar för en mer innovativ nation, därför engagerar jag mig i Innovationsledarna som samordnare för kunskapsnoder i hela landet och i styrelsen. Det är väldigt inspirerande! Vi som jobbar med innovation måste hjälpa varandra och dela erfarenheter och mixa offentliga aktörer med privata, stora som små, forskning med praktik. Det är där det stora lärandet skapas och det är det bästa med Innovationsledarna. Så givetvis engagerar jag mig för ett bättre Sverige!
Varför valde du att bli innovationsledare?
Erika beskriver det som att Innovationsledare-rollen valde henne istället för att hon valde rollen.
- Jag har alltid älskat att göra skillnad. Det är det som driver mig. Att få andra människor att tänka på ett nytt sätt. Så innovationsledning har alltid funnits vid min sida, utan att jag kunnat sätta ett ord på det. Det kom först senare år för mig. Jag hittade hem, och tror att många kan känna igen sig i det.
Hon säger att det bästa med jobbet är när folk säger att de lärt sig ett nytt sätt att se på saker och ting, att de känner sig inspirerade och motiverade.
- Det är det bästa med mitt jobb. Att jag har en möjlighet att möta många människor och ändra mindset kring vad de kan bidra med och lagsporta kring. Innovation är ju en lagsport! Det är också roligt. Alla möten inom och utanför organisationen. Jag när mig och lär mig mest av andra människor – så det passar mig utmärkt! Det är såklart också roligt att se en realisering av en ny idé – jätteroligt – men människans upplevelse av resan dit är för mig det allra bästa. Det föder nya tankar och idéer som gör att vi får en till resa, och en till och en till…
Utmaningar med samarbetsplattformar
Säkerhetskraven är viktiga på en statlig myndighet för att inte äventyra känslig information eller personuppgifter och uppfylla dataskyddsförordningen och GDPR.
- Detta är jätteviktigt men det är också en utmaning för kollaboration och samskapande då många av de plattformar som erbjuds för detta inte uppfyller de säkerhetskrav vi har. Det är nog den största utmaningen för mig med många andra just nu och jag hoppas att vi kommer till en lösning för vår samlade innovationskraft.
- Jag tror verkligen starkt på att professionalisera innovationsledaryrket eftersom jag med erfarenhet vet att den strategiska risken minskar med att strukturerat arbeta med förnyelse och förändring, som ibland leder till innovation, ibland en förbättring och alltid - alltid - till ny kunskap, säger Erika leende.
Birgitta Edberg