Laddar

Intervju med en innovationsledare

Förändringsarbete är långsiktigt!

”Att få med ledarskapet i att tänka i nya, innovativa banor och därmed ta in på mera riskabel väg är ofta en jätteutmaning”, säger Süleyman Dag, innovationschef på VVS-företaget Uponor.

Innovation handlar mycket om att utmana gamla, etablerade sätt att tänka – därför måste förändringsarbetet få ta tid. Att tänka nytt och efterfråga nya sätt att jobba och att ändra beteenden är att utmana en kultur, vilket är energikrävande och kräver mycket dialog. Det handlar också om att hålla styr på den egna otåligheten, att anpassa sin egen iver att förändra saker till övriga organisationens anpassningstakt, vilket kan kännas frustrerande många gånger. Men det är också känslan av att vara med och skapa företagets framtid som är det mest positiva med yrket, berättar han för Motivation.se.

151222 Innovationsledare_uponor

Läs intervjun i sin helhet under följande länk: Motivation.se